Mi történik hitelkérelmünkkel a finanszírozóhoz történő leadás után?

A hitelkérelem összeállítását követően, a dokumentumok leadásra kerülnek. Ahogy korábbi cikkünkben már említettük, az MZH Tanácsadó Kft. segíti az igényléshez szükséges iratok ellenőrzését, átnézését, valamint javaslatot tesz az esetleges hibák esetén. Társaságunk megírja a hiteligényléshez szükséges komplett pénzügyi, üzleti tervet, illetve vállalja a teljes hiteldokumentáció összeállítását.

Mivel a hitel megigénylése több papír kitöltését és beszerzését igényli, így érdemes időben elindítani a folyamatot.

A hitelügyintézés menete általánosságban a következő: Az igénylő az MZH Tanácsadó Kft. segítségével, az előminősítés és az indikatív ajánlat megérkezése után kiválasztja azt a pénzintézetet, ami a legkedvezőbb konstrukciót tudja biztosítani számára. Ezek után az MZH Tanácsadó Kft.-vel egy egyszeri megbízási szerződést köt, amely alapján szakképzett kollégánk elkészíti az igényléshez szükséges üzleti- és pénzügyi tervet, valamint kitölti a szükséges nyomtatványokat, összeállítja a komplett hiteldokumentációt és leadja azt a pénzintézethez. A hitelkérelem benyújtása után a finanszírozó formai és tartalmi ellenőrzést is végez. Hiánypótlásban bekéri a még szükséges iratokat, majd a hiánytalan, komplett igény esetén a hitelbírálati döntés során tartalmilag és kockázati szempontból vizsgálja meg a benyújtott kérelmet a cégjogi és pénzügyi dokumentumok alapján. A hitelbírálati döntés előtt az ügyfélnek fel kell készülnie egy szubjekt találkozóra is, amikor a finanszírozó megvizsgálja működésének székhelyét, vagy telephelyét. Amennyiben a pénzintézet úgy látja, hogy a hitel visszafizetése a cég korábbi és aktuális pénzügyi eredményei ill. beruházási célja alapján nem biztosított, kérhet a hiteligény mögé pótfedezetet vagy plusz kezességet. (másik cég, magánszemély). Amennyiben megfelelően alátámasztottnak látja a beruházási célt és a hitel visszatörlesztését, a hitelbírálati bizottság jóváhagyja a hiteligényt és kiküldi a hitelszerződés megkötésének feltételeit egy indikatív ajánlat formájában. Amikor az ügyfél ezt elfogadta és a szerződéskötési feltételeket teljesítette, sor kerül a hitelszerződés megkötésére. A banki kölcsönszerződés aláírása után kerülhet sor a kölcsön folyósítására abban az esetben, ha az ügyfél teljesítette a folyósítási feltételeket és megfizette a szerződéskötés és a hitelösszegből nem visszatartott folyósítási díjakat.

A folyósítás feltételei általában: a fedezeti ingatlanra be kell jegyeztetni a Földhivatalnál a finanszírozó jelzálog (vételi, elővásárlási stb.) jogát a hitel+járulékai összeg erejéig. A fedezeti ingatlanra hitelfedezeti biztosítást kell kötnie az Ügyfélnek, az igénylő cég által vezetett bankszámlaszámokra a finanszírozó inkasszós jogát el kell intézni a számlavezető pénzintézetnél.

A folyósításhoz be kell mutatni a teljesített folyósítási feltételeket alátámasztó dokumentumokat, amelyek például ingatlan fedezet esetén a széljegyen bejegyzett jelzálogjog, vagyonbiztosítás, inkasszójog minden bankszámlára, friss 30 napon belüli nullás adóigazolások stb.

A hitel folyósítása számos módon történhet, ezt befolyásolja a kiválasztott konstrukció, pénzintézet. Történhet előre egy összegben, vagy részletekben kiutalva, de történhet utólag számla ellenében hiteligénylőnek, vagy közvetlenül a szállítónak is. A hitelügyintézés a hiteligénylés elindításától a kölcsön folyósításáig széles időtartamot vehet igénybe. Az Új Széchenyi Hitel esetén, mivel nem a kereskedelmi bank a finanszírozó, ezért a folyamat nagyjából 1 hónapot vesz igénybe. Kereskedelmi bank esetén hosszabb átfutási időre érdemes számítani, de természetesen ez a tényező sok mindentől függ kezdve az igénylő gyors reagáló képességétől az esetleges hiánypótlások során, vagy a bank kockázatkezelési osztályának gyorsaságától.

Az átfutási idő meghosszabbodhat abban az esetben, ha jelzáloghitel kiváltását is magába foglalja a hitelügylet. Ugyancsak hosszabb lehet a folyósításig tartó időtartam, ha építkezésről van szó, és még nem történt meg a saját erő beépítése, illetve lakásvásárlás esetén még nem került sor az ügyvédi letétbe történő saját erő. Ingatlanfedezet bevonása nélküli hitelügyletek esetén mindössze 3-4 nap szükséges a hitel folyósításához.

Az MZH Tanácsadó Kft. segíti Ügyfeleit a hiteligény előminősítésétől egészen a hitel folyósításáig, hogy a fent leírt folyamatot meggyorsítsa, gördülékenyebbé tegye. Ügyfeleink a folyósítást követő fenntartási időszakban is bizalommal fordulhatnak kollégáinkhoz a pénzintézet felé történő elszámoláshoz szükséges dokumentumok elkészítése során is.